Jelita a zdrowie
Prawidłowo funkcjonujące jelita są potrzebne do zdrowego życia. To właśnie tam energia zawarta w pożywieniu zamieniana jest na energię życiową niezbędną dla naszego organizmu. Jelita są bardzo ciekawym organem, gdyż jego budowa anatomiczna stanowi bardzo dużą powierzchnię, nawet 300 m.kw. – są długie i mocno poskręcane. Jelito cienkie składa się z dwunastnicy, jelita czczego oraz jelita krętego.
Jelito grube – kolejny organ naszego układu pokarmowego – zamieszkują biliony bakterii (ponad 1000 gatunków o łącznej masie 2 kg!). Są tam zarówno bakterie bardzo pożyteczne dla człowieka, jak np. Lactobacillus, jak i te, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Dobre bakterie pobudzają perystaltykę jelit i przesuwają w nich pokarm. Równowaga flory jelitowej w dużym stopniu decyduje o zdrowiu człowieka, bo 70% naszej odporności znajduje się w jelitach.
W rozwoju, regulacji i sprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego bardzo ważną rolę pełnią bakterie jelitowe. Ważne, aby nasz mikrobom (czyli inaczej bakteryjny zestaw) miał właściwy skład. Często suplementacja „dobrych” bakterii wystarcza, by układ odpornościowy zaczął działać nawet kilka razy sprawniej – i ktoś, kto cierpi na ciągłe przeziębienia na długi czas się od nich uwolni. Z tego samego powodu trzeba regularnie uzupełniać nasze menu o produkty zawierające naturalne kultury bakterii.
Jelita – drugi mózg
Jelita mają mocno rozbudowany układ nerwowy, który połączony jest z mózgiem nerwem błędnym
– najdłuższym i największym nerwem w ludzkim
Nierównowaga flory bakteryjnej może powodować takie choroby jak zespół jelita drażliwego, przewlekłe choroby zapalne jelit, rak okrężnicy i nieżyt żołądkowo-jelitowy. Na równowagę mikroflory jelitowej szkodliwy wpływ mają kuracje antybiotykowe. Jedna kuracja może zmienić florę bakteryjną nie do poznania. A odbudowanie jej może zająć 2 lata. Dlatego w ostatnich latach można zaobserwować wzrost produkcji pewnych artykułów spożywczych, których spożycie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej i wywiera korzystny wpływ na zdrowie człowieka,
a tym samym na samopoczucie i jakość życia.
Niekorzystne dla jelit:
- Żywność przetworzona, nadmierne ilości kwasów tłuszczowych omega-6 i tłuszczów trans.
- Nadmierne ilości cukru, zbóż glutenowych, nabiału, warzyw strączkowych.
- Kawa, czarna herbata, alkohol, narkotyki, nikotyna.
- Infekcje i zapalenia jelit (wirusy, bakterie, grzyby).
- Alergie i nietolerancje pokarmowe.
- Niedobór witamin i minerałów.
- Leki: antybiotyki, glikokortykosteroidy, niesteroidowe leki przeciwzapalne NLPZ (ibuprofen, naproksen),
paracetamol, tabletki antykoncepcyjne, hormonalna terapia zastępcza, chemioterapia. - Pestycydy i inne zanieczyszczenia środowiskowe.
- Długotrwałe pobudzenie, przewlekły stres, bezsenność.
Korzystne dla jelit:
- Warzywa, świeże i dobrej jakości pożywienie, czysta woda mineralna.
- Naturalne probiotyki, czyli korzystne dla jelit bakterie zawarte w kiszonkach (ogórki, kapusta, buraki i inne) i kefirze.
- Dobrej jakości suplementy zawierające probiotyki.
- Glutamina (aminokwas, który bierze udział w odbudowie śluzówki jelita).
- Eliminacja alergenów i nietolerancji pokarmowych.
- Naturalne produkty i substancje o działaniu przeciwzapalnym: antyoksydanty, witaminy i minerały, olej kokosowy,
produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby, tłoczony na zimno i wyłącznie świeży olej lniany). - Usprawnienie trawienia poprzez zwiększenie produkcji kwasu solnego (picie 15 min przed posiłkiem szklanki wody.
z 1-2 łyżkami soku z cytryny lub octu jabłkowego lub przyjmowanie suplementu z betainą HCL). - Spożywanie posiłków bez pośpiechu, dokładne przeżuwanie pożywienia na miazgę.
- Regularny odpoczynek, techniki relaksacyjne oraz zdrowy, regenerujący sen.
Bibliografia:
Zdrowie zaczyna się w brzuchu Justin i Erica Sonnenburg
www.tlustezycie.pl
www.zyjmy-dluzej.pl