Dieta przeciwstarzeniowa
W czwartek, 6.08.2015 miałyśmy przyjemność wysłuchać kolejnego interesującego wykładu naszej Pani dietetyk Ewy Trusewicz na temat diety przeciwstarzeniowej.
Faktem niezaprzeczalnym jest, iż nasz organizm z biegiem czasu się starzeje. Czasem jednak pewne zmiany związane z tym procesem nie są aż tak oczywiste i widoczne gołym okiem, bo spora część z nich dzieje się wewnątrz nas. Istnieją jednak pewne czynniki, które sprawiają, że nasz organizm starzeje się zbyt szybko a należą do nich m.in. powolne trawienie, wszelkie stany zapalne, utlenianie czyli oksydacja, brak równowagi hormonalnej oraz zakwaszenie organizmu.
Jak możemy przeciwdziałać starzeniu?
- Rezygnujemy z cukru i słodyczy.
Dodawany do żywności cukier rafinowany a także syrop glukozowo-fruktozowy wywołują aż 4 z 5 przyczyn starzenia! Jeśli nie chcemy całkowicie rezygnować ze słodkiego smaku, stosujmy zamienniki cukru – miód, ksylitol i stewię.
- Rezygnujemy z żywności przetworzonej, która wywołuje wszystkie 5 przyczyn starzenia się.
Staramy się wyeliminować z diety posiłki typu fast food, słodkie gazowane napoje, słodycze, dania gotowe, dania instant oraz pozostałą żywność przetworzoną.
- Rezygnujemy z tłuszczy typu trans i utwardzanych na rzecz zdrowych tłuszczy.
W tłuszczach rozpuszczają się niektóre niezbędne dla organizmu witaminy, ponadto tłuszcze zapewniają skórze zdrowy wygląd, poprawiają także nastrój i dostarczają energii. Źródła zdrowych tłuszczy to m.in.: oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy, olej rzepakowy i masło klarowane a także smaczliwka, czyli inaczej mówiąc awokado.
- Jemy warzywa i używamy przypraw.
Im więcej warzyw i im bardziej są one kolorowe, tym lepiej.
Warzywa zielone są bogate w chlorofil i kwas foliowy a także magnez, wapń, potas. Detoksykują organizm i wspomagają proces odchudzania. Warzywa pomarańczowe i żółte zawierają dużo beta karotenu i witaminy C. Są korzystne dla urody oraz chronią przed nowotworami. Warzywa koloru czerwonego są bogate w przeciwutleniacze. Wzmacniają serce i układ krążenia a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Warzywa fioletowe wspierają działanie układu trawienia i zawierają przeciwutleniacze. Warzywa koloru białego zawierają naturalne antybiotyki, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Przyprawy mające zbawienny wpływ na nasz organizm to m.in. imbir, kurkuma, czosnek, bazylia, chili i oregano.
- Wzbogacamy dietę w białko z dobrego źródła.
Najlepsze źródła białka to ryby, jaja, drób oraz kaczki i gęsi, chuda wołowina i wieprzowina a także jagnięcina oraz rośliny strączkowe. Szczególnie panie powinny pamiętać, że więcej białka = mniej zmarszczek 😉
- Ograniczamy toksyny w naszym otoczeniu.
Nie jemy spalonych lub przypalonych pokarmów, zwracamy uwagę na etykiety kupowanych produktów i staramy się wybierać te, w których najmniej jest konserwantów, sztucznych barwników czy emulgatorów. Uważamy na metale ciężkie, bakterie, pleśnie, alkohol i dym papierosowy. Kupując napoje w butelkach czy puszkach zwróćmy również uwagę na napis „BPA free” (czyli „wolne od Bisfenolu A) a niezużyte od razu jedzenie przełóżmy z puszki do szklanego naczynia i w ten sposób je przechowujmy.
- Zmniejszamy kaloryczność spożywanych posiłków.
Ponoć ograniczenie dostarczanych do organizmu kalorii o 30% powoduje przedłużenie życia a także pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, cukrzycę i miażdżycę.
- Wprowadzamy do diety błonnik.
Błonnik reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu a także reguluje poziom glukozy we krwi. Znajdziemy go w warzywach, owocach oraz zbożach.
- Pijemy wodę!
O wodzie na naszym blogu już pisaliśmy (klik), ale przypomnimy, iż woda jest niezbędnym elementem procesu trawienia i przemiany materii, transportuje wszystkie składniki po całym organizmie, reguluje temperaturę ciała a także usuwa z organizmu toksyny.
Starajmy się wdrożyć powyższe punkty do codziennego życia, nie zapominajmy jednak, iż długość naszego życia zależy w głównej mierze od naszego nastawienia i sposobu myślenia. Dłużej żyją ludzie ciekawi świata, otwarci na wiedzę oraz aktywni umysłowo i fizycznie!
Czy wiesz, że?
– pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci a także chroniczne zmęczenie mogą oznaczać, że Twoja dieta wymaga poprawy
– 80% układu odpornościowego jest w jelitach. Jeśli nasze jelita nie działają poprawnie, mamy obniżoną odporność.
– Jedną z przyczyn depresji mogą być problemy z jelitami.
– W ciele każdego z nas codziennie tworzą się komórki nowotworowe. Nasz organizm stara się je zniszczyć, ale do tego potrzebuje m.in. przeciwutleniaczy. Aby uchronić się przed zgubnym wpływem utleniaczy, powinniśmy wzbogacić naszą dietę o m.in. witaminę A, C, E, alfa- i beta-karoten (np. marchewka) oraz likopen (np. przetwory z pomidorów).
– Nie bójmy się w diecie zdrowych tłuszczy! Tłuszcz potrzebny jest do prawidłowej pracy mózgu, a jeśli spożywamy go za mało, narażamy się na choroby skóry, stawów, różne alergie a nawet depresję.
– Stosunek kwasów OMEGA 6 do OMEGA 3 powinien wynosić 3:1. Pokarmy zawierające takie proporcje obydwu będą dla nas najlepsze.
– Witaminę D uzupełnisz wychodząc na słońce, ale tylko w godzinach od 9:00 do 14:00. Jej niedobory należy suplementować.
– Jeśli smażymy, to najlepiej na maśle klarowanym (do kupienia gotowe w sklepach) lub na oleju kokosowym, ewentualnie na smalcu. Olej lniany stosujemy, ale tylko na zimno. Olej lniany kupujemy w aptece lub specjalnych sklepach ze zdrową żywnością (musi być przechowywany w lodówce!). Najlepszy będzie ten z pierwszego tłoczenia, nierafinowany.
– Jeśli kupujesz cynamon, zwróć uwagę, aby był to ten cejloński. Chiński zawiera toksyny.
– Aby usunąć bakterie i pestycydy, które mogą znajdować się na kupionych warzywach, wkładamy warzywa do wody z dodatkiem kwasku cytrynowego i moczymy przez około 5 minut.
– Jeśli kupujemy ryby, wybierajmy najlepiej te łowione na dziko a unikajmy tych ze sztucznych hodowli.
– Wzdęcia, gazy, bóle brzucha oraz rozwolnienie mogą świadczyć o stanie zapalnym. Aby go zweryfikować, możemy przeprowadzić badania (OB, CRP). Powinniśmy pamiętać, iż pokarmy, które spożywamy, dzielą się na pro- i przeciwzapalne. Jeśli w naszej diecie dominują artykuły prozapalne, powinniśmy neutralizować ich działanie, uzupełniając dietę o te przeciwzapalne. (Lista pokarmów pro- i przeciwzapalnych dostępna w formie drukowanej w klubie Ladies Gym na recepcji).