Co-jeść,-aby-skutecznie-walczyć-z-oznakami-starzenia

Co jeść, aby skutecznie walczyć z oznakami starzenia?

„Trzeba jeść zdrowo, by długo żyć”. Teoretycznie wie o tym każda z nas. Jednak niewiele osób tak naprawdę zastanawiało się, jakie posiłki mogą pomóc nam osiągnąć ten cel. W poniższym wpisie przyjrzymy się najzdrowszej żywności, dostarczającej naszemu organizmowi najwięcej składników odżywczych.

Najnowsze badania wskazują, że trzy kraje, w których ludzie żyją najdłużej to Monako, Japonia i Singapur. Mieszkańcy tych państw doskonale zdają sobie sprawę z tego, że jedzenie zdrowych posiłków znacząco wpływa na jakość życia. Chociaż media wokół nas wychwalają gotowe super-dania, pełne składników odżywczych, dietetycy przestrzegają, że wyważona dieta i zdrowy styl życia to coś więcej, niż jedzenie pięciu posiłków dziennie.

Oczywiście istnieją naturalne posiłki, które są bardziej odżywcze niż inne. Spożywanie ich chroni nasze organizmy przed wieloma chorobami, co niejednokrotnie udowodnili naukowcy. Poniżej prezentujemy żywność, którą warto włączyć do swojej diety, gdy chcemy zawalczyć długie i szczęśliwe życie.

Młoda soja

młoda-sojaSoja jest jednym z podstawowych składników w kuchni azjatyckiej od wielu, wielu lat. W ostatnim czasie zdobywa jednak coraz większą popularność na Zachodzie. Soja często sprzedawana jest jako przekąska, lecz Azjaci chętnie dodają ją do całego wachlarza dań: od zup, do posiłków na bazie ryżu. Sama soja też jest daniem – podaje się ją ugotowaną i odpowiednio przyprawioną.

Ziarna soi są bogate w izoflawony, czyli rodzaj fitoestrogenu – substancji pochodzenia roślinnego, podobnej do estrogenu. Izoflawony słyną z tego, że mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe. To wszystko sprawia, że mogą one regulować odporność organizmu, spowalniać proces starzenia się komórek, zwalczać drobnoustroje i zapobiegać nowotworom. Soja, dokładnie rzecz ujmując, zawiera dwa rodzaje izoflawonów: genisteinę i daidzeinę. Badania przeprowadzone przez Medical News Today udowodniły, że genisteina ma jest skuteczna w walce z nowotworami piersi. Włączenie soi do swojej diety znacząco zmniejsza ryzyko powstania tej choroby.

Tofu

Podobne prozdrowotne właściwości ma tofu. Tofu to potrawa przypominająca ser, przygotowana z zsiadłego mleka sojowego. Jest często spożywane w krajach Azji tofuWschodniej. Może być smażone, pieczone lub gotowane (np. jako składnik zup). Jako produkt sojowy jest bogate we wspomniane wyżej izoflawony. Jest również dobrym źródłem białka oraz aminokwasów, które wspomagają jego wchłanianie. Ponadto tofu jest niezwykle bogate w składniki mineralne, których potrzebujemy aby nasze zęby i kości pozostałe zdrowe i mocne.

Marchew

Marchew jest bogatym źródłem beta-karotenu. Tenże może być przekształcany przez nasze ciała w witaminę A, która ma wpływ na funkcję immunologiczną, wzrok i reprodukcję komórek. Nasze ciała nie potrafią same wytwarzać witaminy A. Karoten jest również antyoksydantem, który chroni nasze komórki przed starzeniem się spowodowanym przez wolne rodniki.marchew

Zobacz również