195878-vitamin-wheel

NIEDOBORY SKŁADNIKÓW CZY TWOJE CIAŁO POKAZUJE CZEGO CI BRAKUJE?

Życie w biegu, brak czasu na przygotowywanie posiłków, jedzenie gotowych dań, stołowanie się w barach, fast foody, mała ilość wody, alkohol, papierosy. To wszystko może powodować, że nie dostarczamy naszemu organizmowi potrzebnych składników.
Niedobory składników czy twoje ciało pokazuje czego Ci brakuje?

Vitamins1
http://www.mommypotamus.com/wp-content/uploads/2011/12/Vitamins.jpg

OBJAWY:

-Bóle głowy, stawów
-Problemy z wysypianiem się, zmęczenie
-Problemy z cerą, worki pod oczami, wypryski
-Wypadanie włosów
-Łamliwe paznokcie
-Cellulit
-Problemy z wagą
-Problemy z koncentracją

 

NISZCZYCIELE WITAMIN:

-Stres
-Stany zapalne
-Alkohol(w szczególności B i E
-Tytoń (C i inne antyoksydanty)
-Przetrenowanie
-Nadmiar leków (antybiotyki, środki przeciwbólowe)
-Obróbka termiczna

 

STRES, DEPRESJA niszczą bardzo ważne witaminy z grupy B odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu nerwowego:

B1 –mięso czerwone, drożdże, mleko, owies
B2 –brokuły, kapusta, mleko, jaja
B5 –zboża, mięso, warzywa
B6 –mięso, banany, ryby
B9 –strączkowe, orzechy, warzywa
B12 –mięso, podroby, jaja, ryby, drożdże

 

Stres NISZCZY magnez, dlatego jego zapotrzebowanie się zwiększa. Źródłami magnezu są (na 100g):
– pestki dyni 540mg
– otręby pszenne 490mg
– mak niebieski 458mg
– kakao naturalne 420mg
– sezam 377mg
– słonecznik 359mg
– zarodki pszenne 314mg

– migdały 269mg
– kasza gryczana 218mg
– orzechy archaidowe 180mg
– czekolada gorzka 165mg
– orzechy pistacjowe 158mg
– orzechy laskowe 140mg
– płatki owsiane 129mg

 

STRES OKSYDACYJNY- podczas stresu organizm jest obciążony. Wytwarza się dużo wolnych rodników. Przyczyną ich powstawania są:

– stres
– alkohol
– zanieczyszczenia powietrza
– palenie papierosów
– promieniowanie rentgenowskie
– promieniowanie słoneczne UV
– brak snu
– wiek
– niezbilansowana dieta

 

ANTYOKSYDANTY EGZOGENNE

-witamina A
-witamina C
-witamina E
-karotenoidy (α i β-karoten, likopen, luteina, ksantofile)
-egzogenny koenzym Q10
-polifenole(flawonoidy, taniny)
Dodatkowo pierwiastki: cynk, miedź, selen, mangan, kobalt

 

ŹRÓDŁA WITAMINY C – owoce (w 100g):

– dzika róża suszona 1700mg
– czarne pożeczki 177mg
– truskawki 68mg
– papaja i poziomki 60mg
– kiwi 50mg
– cytryny 50mg -pomarańcze 49mg
– warzywa (w 100g):
– natka pietruszki 177mg
– papryka czerwona 122mg
– brukselka 71mg
– szpinak 54mg
– brokuły 50mg
– kalafior 42mg
– kapusta biała 40mg

195878-vitamin-wheel
http://cdn1.medicalnewstoday.com/content/images/articles/195878-vitamin-wheel.jpg

 

ZABURZENIA ODPORNOŚCI spowodowane mogą być niedoborem:

– witamin i minerałów (A, C, E, B6, D)
– przeciwutleniaczy
– tłuszczy
– zbyt dużą ilością białka.

W przypadku zaburzenia odporności wspomóc się możemy olejem kokosowym (działa przeciwzapalnie) i rosołem gotowanym na kościach.

 

CIENKIE, WYPADAJĄCE WŁOSY, KRUCHE PAZNOKCIE wskazują na niedobór:

– Aminokwasów siarkowych (mięso, jaja, ryby, strączki, zboża)
– Siarki (mięso, jaja, mleko, cebula, kapusta, owies)
– Cynku (mięso, jaja, dynia, otręby)
-Miedzi (kakao, pestki, orzechy, płatki)
– Żelaza (mięso, sezam, kasza, orzechy, grzyby)
-Biotyny (wątroba, orzechy włoskie, soja, grzyby)
– Witaminy A (jaja, ser, marchew, bataty)
– Witamin gr. B (zapobiegają przetłuszczaniu)
– Kwasu foliowego (wątróbka, zielone warzywa, fasola)
– Krzemu (ryby, algi, pokrzywa, skrzyp)
-Magnezu
-NNKT

 

ŁUPIEŻ może być objawem:
– Obniżonej odporności
– Niedoboru cynku
– Niedoboru Omega 3
– Candida
– Niedoborów witamin B
– Niedoboru witaminy A (sucha skóra)

 

CELLULIT to zatrzymywanie wody i produktów przemiany materii w tkance podskórnej. Przyczyny:

– Za mało wody
– Za dużo soli
– Niedobór witaminy C i żelaza (produkcja kolagenu)
– Spożywanie produktów wysoko przetworzonych
– Spożywanie dużej ilości toksyn
– Zbyt duża ilość tłuszczów trans
– Zbyt dużo cukrów
– Omega 3
– przeciwzapalnie

 

TRĄDZIK może być skutkiem

-spożywanie produktów wysoko przetworzonych
-spożywanie dużej ilości toksyn
-zbyt duża ilość tłuszczów trans
-zbyt dużo cukrów
-zbyt dużo pikantnych potraw
-nietolerancja kakao
-nietolerancja cytrusów
-niedobór NNKT
-niedobór wit. A (zmniejsza nadmiar sebum)
-naburzenia hormonalne (niedobory żywieniowe)

 

BÓLE STAWÓW mogą oznaczać, że w naszym organizmie jest:

-za mało witaminy D –działa przeciwzapalnie
-za mało kolagenu (witamina C, żelazo)
-za dużo omega 6 –stany zapalne
-za mało NNKT
-za mało antyoksydantów
-za mało witaminy A
-niedobór wapnia i magnezu (zakwaszenie)
-niedobór witaminy B12

INNE
• trudno gojące się wypryski, sucha skóra:
– brak witaminy A, za mało Omega 3
• wiotka skóra:
– brak witaminy E,
• blada, zmęczona, szara cera:
– brak kwasu foliowego lub żelaza, witaminy B6
• cienie pod oczami, pękające naczynka:
– brak witaminy K,
• zajady w kącikach ust:
– brak witaminy B2, osłabienie

 

Zobacz również