{"id":3299,"date":"2016-07-11T11:00:24","date_gmt":"2016-07-11T09:00:24","guid":{"rendered":"https:\/\/ladiesgym.pl\/?p=3299"},"modified":"2016-07-20T16:59:17","modified_gmt":"2016-07-20T14:59:17","slug":"co-wiesz-o-tluszczach","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/ladiesgym.pl\/co-wiesz-o-tluszczach\/","title":{"rendered":"Co wiesz o t\u0142uszczach?"},"content":{"rendered":"

\"avocado-co-wiesz-o-tluszczach\"Jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie z poj\u0119ciem t\u0142uszczu w diecie? \u201eKalorie, nadwaga, nie jedz!\u201d Je\u015bli w ten w\u0142a\u015bnie spos\u00f3b reagujesz na samo s\u0142owo \u201et\u0142uszcz\u201d, po\u015bwi\u0119\u0107 prosz\u0119 chwil\u0119 i przeczytaj uwa\u017cnie poni\u017cszy wpis.<\/p>\n

T\u0142uszcze (inaczej zwane lipidami, od greckiego s\u0142owa lipos \u2013 t\u0142uszcz)<\/strong> wyst\u0119puj\u0105 we wszystkich \u017cywych organizmach. W ro\u015blinach znajduj\u0105 si\u0119 przede wszystkim w nasionach i mi\u0105\u017cszu owoc\u00f3w, a w organizmie zwierz\u0105t i cz\u0142owieka wchodz\u0105 w sk\u0142ad kom\u00f3rek r\u00f3\u017cnych narz\u0105d\u00f3w oraz tkanki t\u0142uszczowej.
\nTak, to prawda \u2013 t\u0142uszcz r\u00f3wna si\u0119 kalorie (1 gram t\u0142uszczu dostarcza a\u017c 9 kcal), ale kalorie to tak\u017ce w\u0119glowodany i bia\u0142ko (1 gram w\u0119glowodan\u00f3w\/bia\u0142ka dostarcza 4 kcal). Dlaczego tak bardzo boimy si\u0119 t\u0142uszczu? Bo dorastali\u015bmy w przekonaniu, \u017ce skoro co\u015b jest t\u0142uste, to musi tuczy\u0107. Nic bardziej mylnego \u2013 \u017ceby cokolwiek nas tuczy\u0142o, musi by\u0107 tego przede wszystkim za du\u017co. M\u00f3wi si\u0119, \u017ce w dietach odchudzaj\u0105cych t\u0142uszcz powinien stanowi\u0107 oko\u0142o 30% dostarczonej energii, jakby wi\u0119c nie patrze\u0107, jest to znaczna mniejszo\u015b\u0107. Czy jednak typowa pani Kowalska zwraca uwag\u0119 na to, ile czego zjada?
\nZacznijmy od podstaw<\/p>\n

T\u0142uszcze mo\u017cemy podzieli\u0107 na:<\/strong>
\n1. Ro\u015blinne
\n2. Zwierz\u0119ce<\/p>\n

 <\/p>\n

Inny podzia\u0142 obejmuje:<\/strong><\/p>\n

1. Nasycone kwasy t\u0142uszczowe (t\u0142uszcze zwierz\u0119ce, jaja, mleko, mas\u0142o i produkty pochodne)
\n2. Nienasycone kwasy t\u0142uszczowe
\na) jednonienasycone
\nb) wielonienasycone
\nNajwi\u0119ksz\u0105 uwag\u0119 powinni\u015bmy skupi\u0107 na jednonienasyconych kwasach t\u0142uszczowych, do kt\u00f3rych zaliczaj\u0105 si\u0119 g\u0142\u00f3wnie t\u0142uszcze ro\u015blinne, ale najwi\u0119ksze ich ilo\u015bci znale\u017a\u0107 mo\u017cna m.in. w awokado, oliwie, oleju rzepakowym, rybach i migda\u0142ach.<\/p>\n

Obr\u00f3bka termiczna<\/strong>
\nPami\u0119tajmy, \u017ce niekt\u00f3re t\u0142uszcze charakteryzuj\u0105 si\u0119 do\u015b\u0107 nisk\u0105 temperatur\u0105 dymienia, w zwi\u0105zku z czym sma\u017cenie na nich nie b\u0119dzie najlepszym rozwi\u0105zaniem. W dodatku przy sma\u017ceniu w przypadku niekt\u00f3rych t\u0142uszczy tworz\u0105 si\u0119 niebezpieczne dla zdrowia zwi\u0105zki chemiczne, zwi\u0119kszaj\u0105ce ryzsyko chor\u00f3b serca i nowotwor\u00f3w. Produktem obr\u00f3bki nienasyconych kwas\u00f3w t\u0142uszczowych s\u0105 t\u0142uszcze trans – znajdziemy je w przetworzonej zywno\u015bci, daniach gotowych, fastfoodach, s\u0142odyczach, margarynach i utwardzonych olejach ro\u015blinnych. Omijajmy je najlepiej szerokim \u0142ukiem!
\nSma\u017cmy (je\u015bli ju\u017c musimy, od \u015bwi\u0119ta) na t\u0142uszczach o wysokiej temperaturze dymienia, czyli np. na oleju kokosowym. Oleje takie jak slonecznikowy, sojowy, z pestek winogron czy lniany stosujmy, ale jako dodatek do sa\u0142atek lub ostudzonych ju\u017c potraw, na zimno.<\/p>\n

Omega-3 kontra omega-6<\/strong>
\nPoj\u0119cie kwas\u00f3w omega znane jest zapewne szerokiej publiczno\u015bci, nie ka\u017cdy jednak prawdopodobnie wie, o co tutaj tak naprawd\u0119 chodzi. Ot\u00f3\u017c oba kwasy powinni\u015bmy dostarcza\u0107 z po\u017cywienia, gdy\u017c nie jeste\u015bmy ich w stanie wytworzy\u0107 samodzielnie, a ich niedob\u00f3r mo\u017ce zaburza\u0107 funkcjonowanie uk\u0142adu nerwowego i kr\u0105\u017cenia, obni\u017ca\u0107 samopoczucie, a nawet powodowa\u0107 depresj\u0119!Omega-6 znajdziemy m.in. w mleku, ma\u015ble, olejach ro\u015blinnych, nasionach s\u0142onecznika \u2013 ich nadmiar jednak mo\u017ce powodowa\u0107 stany zapalne. Omega-3 natomiast wyst\u0119puje w t\u0142ustych, morskich rybach, glonach, siemieniu lnianym i nasionach chia (sza\u0142wia hiszpa\u0144ska). Czujesz si\u0119 przem\u0119czona, masz problemy z koncentracj\u0105, d\u0142u\u017cej goj\u0105 si\u0119 Twoje rany? Zmniejsz spo\u017cycie omega-6 na rzecz omega-3, czyli jedz mniej nabia\u0142u, a wi\u0119cej ryb.<\/p>\n

0%t\u0142uszczu, czyli spo\u017cywcze pu\u0142apki<\/strong>
\n\u201eNie wszystko z\u0142oto, co si\u0119 \u015bwieci\u201d \u2013 nie ka\u017cdy wi\u0119c produkt pozbawiony t\u0142uszczu b\u0119dzie godny polecenia. Na og\u00f3\u0142 dzieje si\u0119 tak, \u017ce je\u015bli pozbawimy produkt jednego ze sk\u0142adnik\u00f3w, musimy jego brak czym\u015b uzupe\u0142ni\u0107. Wyobra\u017a sobie bezt\u0142uszczowy jogurt \u2013 by\u0142by on ca\u0142kowicie pozbawiony smaku. Koncerny wykorzystuj\u0105c nasz\u0105 niewiedz\u0119 i cz\u0119sto naiwno\u015b\u0107 zabieraj\u0105c z niego t\u0142uszcz uzupe\u0142niaj\u0105 go odpowiedni\u0105 ilo\u015bci\u0105 cukru i\/lub innych substancji. Innym przyk\u0142adem s\u0105 \u201ezdrowe\u201d chipsy \u2013 w tym przypadku zamiast t\u0142uszczu producenci u\u017cywaj\u0105 jego zamiennik\u00f3w, kt\u00f3re mog\u0105 nie by\u0107 w og\u00f3le trawione przez nasze organizmy. Opr\u00f3cz problem\u00f3w \u017co\u0142\u0105dkowych po zjedzeniu takich \u201erarytas\u00f3w\u201d innym mniej odczuwalnym skutkiem mo\u017ce by\u0107 np. ograniczone wch\u0142anianie witamin A, D, E i K.
\nRola t\u0142uszczy w organizmie
\nT\u0142uszcze spe\u0142niaj\u0105 w organizmie cz\u0142owieka wiele r\u00f3\u017cnorodnych funkcji:
\numo\u017cliwiaj\u0105 gromadzenie energii, stanowi\u0105c zapasowy materia\u0142 energetyczny organizmu,<\/p>\n